I lågstadiet är det dags för barnet att börja i den riktiga skolan. Om barnet gått på dagis, fritids eller förskola har det antagligen redan vant sig vid att vara hemifrån, det har träffat nya vänner och lärt sig en del av skollivet. Men vad är det egentligen tänkt att barnet ska lära sig i lågstadiet.
Matematik
Redan i lågstadiet får barnet bekanta sig med siffror. Det sker på ett lite mer lekfullt sätt, men man vill att barnet ska lära sig att räkna. Även mindre matematiska gåtor kan förekomma. Oftast är böckerna illustrerade på kreativa sätt och många skolor låter barnen spela olika matematiska dataspel.
Svenska
Det svenska språket arbetar man också med i lågstadiet. Barnet får lära sig att prata ordentligt och att använda orden korrekt. Barnet får också lära sig mer komplicerade ord. I regel arbetar man också en hel del med rättstavning.
Läsning
Många barn kan redan läsa lite när de börjar i lågstadiet, men inte alla. Det är definitivt inte många som är vana att läsa högt. Det är en sak man får träna mycket på. Ofta förekommer en hel del läsläxor där barnet ska läsa högt för sina föräldrar. Många barn tycker att det är jobbigt med högläsning men de behöver lära sig det.
Hur man går i skola
Ett barn som inte varit i skolan innan behöver lära sig de nya rutinerna och hur man beter sig där. I förskolan eller på dagis är det ofta en hel del lek men på lågstadiet blir det tider att passa, man ska sitta stilla och tyst på lektionen och det ställs mer krav. På lågstadiet träffar barnen i regel också äldre elever och det kan både vara spännande och lite otäckt. Det är dock en sak som hjälper barnet i framtiden. På lågstadiet får barnet helt enkelt lära sig vad skolan egentligen är.